İnme, beynin kan damarlarında kan akımında bozulma meydana gelmesiyle oluşan tehlikeli bir tablodur. İnmenin beyindeki durumuna göre hastada oluşan hasar tablosu değişiklik gösterir.
Motor kayıp, duysal kayıp, denge-koordinasyon kaybı, konuşma-yutma kaybı, kognitif kayıp, görme problemleri gibi sadece biri görülebileceği gibi birkaçı beraber de görüşebilir. Kişi inme geçirirken hasara ve yerine göre; ayakta geçirebilir, yavaş yavaş uyuşukluk ve hareket kaybıyla başlayabilir, bulantı kusma ve ani baş ağrısıyla başlayabilir ağır durumlarda direkt bayılabilir. Bu durumlarda kişi eğer hafif atlatıyorsa hemen kendisi yardım çağırmalı, ağır geçirilen durumlarda yakınındakiler acilen sağlık ekibi çağırmalı. Hastaneye geldikten sonra hekimler kişiye gerekli müdahaleleri yaparak tanıyı koyarlar ve tıbbi tedavisi başlar.
Tıbbi tanı, patalojik özellikler, anatomi, eşlik eden diğer durumlar, rehabilitasyon basamaklarını oluştururken bizim için çok önemlidir. İnmeli hastalarda hayati tehlike riski ortadan kalktığında artık Rehabilitasyon sürecine başlayabiliriz. Erken Rehabilitasyon iyileşme hızı üzerinde çok etkilidir.
İnmeli hastalarda Rehabilitasyona başlarken takip edeceğimiz çok fazla parametre vardır. Asla tek bir harekete odaklanamayız. Tansiyon, nabız, satürasyon, yorgunluk, hastanın iyilik hali, moral-motivasyon, bağırsak durumu, tokluk durumu, uyku hali … gibi bütüncül bir takip ve tedavi yapmalıyız. Hastaya yapamayacağı hedefleri asla koymamalıyız. Hastanın moral ve motivasyonunu hep yüksek tutmalıyız. Aile ve bakıcı eğitimini çok iyi vermeliyiz. Tedavi basamaklarımızı çok doğru yerleştirmeliyiz. Süreci yöneten doktorlarla iletişim halinde olmaya özen göstermeliyiz.
Son olarak tekrar belirtmek isterim ki: İnme Rehabilitasyonu çok yönlü ve deneyim isteyen bir alandır. Doğru tecrübeyle doğru şekilde ilerlendiğinde, hastalığın izin verdiği seviyede güzel sonuçlar almak mümkündür.
felç rehabilitasyonu
Telif Hakkı © 2022 Fizyoterapist Şenay Kaçar Can - Tüm Hakları Saklıdır.